Cześć, jestem nowy w Titan Diesel i głupio kupiłem właśnie 2016 Nissan Titan XD SL w świetnym stanie, ale nie odpala z przebiegiem 138 tys. mil za 14 500 $, aby wozić zabytkowe przyczepy po kraju. Zaczęło się na aukcji z czystym tytułem, na którym napisano "uszkodzony".
Do tej pory, po zabraniu go do niezależnego warsztatu, stwierdzili, że zamontowano nowy rozrusznik z uszkodzonymi zębami i uszkodzonym kołem zamachowym (385 $ za te informacje), a dealer Nissana pobiera kolejne 360 $, aby go zdiagnozować. Z wydanymi 800 $ i 0 postępów. Spodziewam się jutro telefonu z informacją, że silnik się zatarł. Znalazłem to na stronie NHTSA:
"5.0 Cummins wykorzystuje turbosprężarkę Holset M2 twin sequential. Około 12 000 Titanów XD z 2016 roku zostało wycofanych z powodu potencjalnych problemów ze smarowaniem turbosprężarki (biuletyn techniczny NTB16-097). Problem dotyczył słabego smarowania turbosprężarki spowodowanego niskim ciśnieniem oleju.
Z powodu wady produkcyjnej niskie ciśnienie oleju powodowało niedostateczne smarowanie turbosprężarki. Mogło to spowodować kontakt wirnika turbiny z obudową turbosprężarki. Kiedy to nastąpi, wióry metalu mogą zostać wysłane przez turbosprężarkę i do silnika, co prowadzi do potencjalnych katastrofalnych uszkodzeń silnika.
Wycofanie miało trzy potencjalne wyniki. Jeśli Twój ECU przechowywał kod niskiego ciśnienia oleju P0524, otrzymujesz nowy silnik i nową turbosprężarkę. Jeśli kod nie był obecny, turbosprężarka jest wyjmowana i sprawdzana. Po inspekcji, jeśli turbosprężarka miała kontakt z obudową, turbosprężarka i silnik zostały wymienione. Jeśli turbosprężarka przeszła inspekcję, silnik pozostał, ale turbosprężarka i tak została wymieniona.
Chociaż incydent ten przypisywano głównie modelom z 2016 roku, było wielu właścicieli, których wycofanie nie dotyczyło, którzy mieli wiele awarii turbosprężarki.
Moim zdaniem brzmi to dokładnie tak, jak to, co przydarzyło się tej ciężarówce, ale przez telefon powiedzieli, że to nie dotyczy mojego numeru VIN, ale będą musieli zdiagnozować ciężarówkę. (360 $ więcej) Czy ktoś przeszedł w tym momencie proces wycofywania i faktycznie otrzymał nowy silnik od Nissana? Wszelkie rady będą mile widziane.